Podd om att leva med hiv

Det här är samtalspodden POSITIVT. Det är en podd där vi snackar om hiv på alla plan, om våra minnen, tankar och drömmar. Om känslor, relationer och sex. Vilka erfarenheter är hivspecifika och vilka handlar om andra erfarenheter vi bär på? Vi lyssnar på olika berättelser om hiv, men också på det som finns bortom hiv. Allt det som påverkar oss.

Positivt är ett samarbete mellan  Positiva Gruppen Syd och Positiva Gruppen Väst.

Avsnitt 1: Mitt första möte med hiv

Simon, Robert, Emanuel och Sanna pratar om sina första möten med hiv. Hur är det att få sitt hivbesked när en ännu inte vet så mycket om hiv? Vilka tankar kan uppstå i stunden och efteråt? Vilka känslor? Vårt första avsnitt består av berättelser om att få sitt hivbesked, om val som måste göras och den känslomässiga process det sätter igång.

Avsnitt 2: Hiv och jag

Simon, Sanna, Robert och Emanuel snackar om tystnad och öppenhet, om att berätta eller inte berätta om hivstatus. Vad påverkar om vi pratar om hiv med de människor vi har omkring oss eller inte? Hur påverkas våra relationer när vi berättar? Hur samspelar våra olika identiteter och hiv? Lyssna på vårt andra avsnitt av podden Positivt.

Avsnitt 3: Hiv, sex och relationer

I detta tredje avsnitt av podden Positivt snackar vi sex! Ja, och relationer rent allmänt. Simon, Sanna, Robert och Emanuel pratar om hur det var att börja ha sex efter hivbeskedet.  Hur känns det att berätta eller inte berätta för one night stands? När har hiv känts som en turn off och när har det varit lustfyllt? Vi pratar också lite om skillnaden på sex med och utan informationsplikt.

Avsnitt 4: Hiv och framtiden

Hur har hiv påverkat oss och hur har vi anpassat oss till hiv? Har det påverkat hur vi ser på framtiden? Vi funderar på hur hiv påverkat oss psykiskt, socialt och fysiskt. Eller om vi hade blivit påverkade av helt andra saker på samma sätt, om vi aldrig hade fått hiv.

Avsnitt 5: Beyond HIV med Samir

”Mina erfarenheter av att vara fångad på förvaret är på något vis likt hiv. Det handlar om frihet.”

I årets första avsnitt träffar vi Samir, som för allra första gången delar med sig av sin berättelse. Den handlar om att hållas instängd på förvaret och att leva gömd, men också om en kärlek till växter och djur. Och om en längtan att bli lyssnad på, att kunna vara med andra personer, bli fri. 

Avsnitt 6: Beyond HIV with Sebastian

Det här avsnittet är på engelska.

”I think we have to connect to the body more and more. I think that’s the answer: The touch and the connection to get back what we have lost in a way that has been taken out from us.”

Let´s talk about sex and the body with Sebastian! He is an art performer, living in Gothenburg. Being connected to the body, to touch and be touched, staying focused and meditate – that´s Sebastians way to feel good.

Note: In the program Sebastian also talks about being a part of “the campaign”, referring to World Aids Day-nätverkets campaign Hiv plus framtid. 

Avsnitt 7: Att bära ett barn

”Jag tänker att de på MVC tyckte att jag var jobbig ur en massa perspektiv. Ja, men du vet. Jag var ju jättekonstig på så många sätt och vis. Och så hade jag hiv.”

Kan jag få barn? Vill jag ha barn? Kommer mitt barn att vara friskt? I det här avsnittet snackar vi om graviditet, förlossning och föräldraskap med Lina och Ansi. Det handlar om otålig väntan på att bli gravid, om otålig väntan på att ett barn ska komma ut. Det är möten med ett vårdsystem som rymmer både kunskap och okunskap, fördomar och värme, och en lika oförutsägbar omgivning. Och så handlar det såklart om kärleken till barnet som tillslut kommer. I detta avsnitt lyssnar vi också på högläsningar ur Min graviditetsdagbok, en text som finns att läsa i sin helhet på pgvast.se/graviditet. 

Avsnitt 8: Q&A Generia

Vi har samlat in frågor om generiska hivläkemedel och ställt dem till överläkare och professor Anders Sönnerborg som svarar på dem i detta avsnitt. Varför har de börjat användas? Vad betyder det för mig som patient? Är det säkert? Måste jag byta? Lyssna för att lära dig mer om generika!

<iframe width="100%" height="300" scrolling="no" frameborder="no" allow="autoplay" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks..."></iframe>

Dela