Hivtest med snabbsvar

Genom att veta din hivstatus kan du ta hand om din egen och andras hälsa. Det enda sättet att veta är att göra ett hivtest. Om du testar positivt får du tillgång till behandling och medicinering.

Checkpoint Göteborg är en lågtröskelmottagning för män som har sex med män och transpersoner. Vi erbjuder hiv- och syfilistest på snabbsvar, anonymt och gratis. Mottagningen har drop in varje tisdag mellan klockan 18 och 20. Vi håller till i RFSL Göteborgs lokaler på Stora Badhusgatan 6 i Göteborg. Läs mer på hemsidan, www.checkpointgoteborg.org 

För dig som inte tillhör Checkpoints målgrupp finns det andra ställen att testa sig på. Det är fortfarande kostnadsfritt och du kan vara anonym.

Var kan jag testa mig?

Hivtest ska enligt lag kunna tas anonymt och kostnadsfritt på landets alla vårdcentraler, husläkarmottagningar och privatläkarmottagningar. Är du under 25 år kan du även testa dig på din ungdomsmottagning.

Detta är bra ställen att testa sig på:

Sexualmedicinskt centrum
Könsmottagningen Sahlgrenska
Infektionsmottagningen Östra sjukhuset

Checkpoint Göteborg

PG Väst driver tillsammans med RFSL Göteborg en mottagning för män och transpersoner som har sex med män. Checkpoint Göteborg erbjuder hivtest med snabbsvar, anonymt och gratis. www.checkpointgoteborg.org

När ska jag testa mig?

Hiv kan överföras genom oskyddat sex. Du kan få hiv utan att märka det alls, de allra flesta får aldrig några symptom. En del kan efter en till två veckor få symtom som påminner om andra virusinfektioner – feber, ont i halsen, svullna körtlar eller utslag. Det enda säkra sättet att få veta om du har hiv är att testa dig.

Hiv kan upptäckas först efter att kroppen bildat antikroppar mot det. Hur lång tid det tar varierar från person till person, från ungefär två till åtta veckor.

Det kan vara en bra idé att testa sig regelbundet. Vill du bli påmind om när det kan vara dags för nästa test erbjuder RFSL gratis påminnelse per sms. Välj om du vill bli påmind efter tre, sex eller tolv månader. Skicka TRE, SEX eller TOLV till mobilnummer 71111. För att avsluta tjänsten skicka RFSLSTOPP till 71111. 

Hur går ett test till?

Ett hivtest är ett blodprov som kan tas på två sätt: i armvecket eller ett stick i fingret. Ett prov från armvecket skickas iväg för analys du får svaret efter ca en vecka. Ett prov som tas i fingret, ett så kallat snabbsvarstest, analyseras direkt i testrummet och resultatet får du efter ca 15 minuter. Ett negativt resultat, ”hivnegativ”, betyder att du inte har några antikroppar mot hiv (förutsatt att det har gått tillräckligt lång tid mellan risktillfället och testet det vill säga 8-12 veckor). Ett positivt testresultat, ”hivpositiv”, betyder att antikroppar mot hiv har upptäckts. Det tyder på hiv, men ett konfirmationstest tas innan en hivdiagnos ställs.

Dela